Másfél méter távolság

6.: Helyzetjelentés Franciaországból 1.

2020. április 18. - Pécs Decentrum

Előző cikk
Következő cikk

Határozottan, nagy vehemenciával, de kulturáltan folynak a véleménycserék. (Franciaországban már az általános iskolában is tanítjuk a vitakultúrát, hiszen ez a demokrácia egyik fontos eleme.)

A koronavírus szempontjából Franciaország az egyik legérintettebb ország; a halálozások számát illetően a negyedik helyen állunk az Egyesült Államok, Spanyolország és Olaszország után. Viszont a fertőzöttek száma Németországban magasabb, mint itt, de a halállal végződő esetek a németeknél csak az ötödét érik el az itteninek. A mai nap adatai szerint 108573 bizonyítottan beteg embert tartanak nyilván Franciaországban és 17920 halálozást. (2020.04.16) Az országon belül nagyon nagyok az eltérések: a legérintettebb régiók az Ile de France (Párizs környéke) és a Grand Est (Elzász-Lorraine). Az előbbiben főként a népsűrűség és a tömegközlekedési eszközök nagymértékű használata magyarázza meg a jelenséget, az utóbbiban pedig valószínűleg egy tömegeket vonzó evangélikus összejövetel. Legkevésbé Nouvelle Aquitaine (Bordeaux környéke) és Loire vidéke érintett (2125 és 1184 fertőzött beteggel a mai napig).

Ahhoz azonban, hogy ilyen legyen a statisztika április közepén, be kellett vezetni a kijárási korlátozást március 17-én. Már előtte való nap és elsőként bezártak az iskolai intézmények, majd hazaküldtek mindenkit, aki távmunkában tudott dolgozni. Az iskolák csak az egészségügyi dolgozók gyermekeit fogadják. A boltok közül csak az élelmiszerüzletek vannak nyitva, a dohány- és sajtóárusok és persze a gyógyszertárak. Az éttermek, kávézók, butikok, fodrászok, gyógytornászok zárva tartanak. A kijárási korlátozás itt Franciaországban elég szigorú: egy nyomtatványt kitöltve (vagy a telefonunkra letöltve) és hét okból lehet elhagyni a lakhelyünket naponta egyszer. Indokolt eset például az alapvető élelmiszerek beszerzése, egy órás séta vagy testmozgás egyedül, vagy az egy lakásban élő személyekkel. Akinek munkába kell mennie, annak a munkáltató engedélye szükséges ehhez. (Engedjünk meg egy poént ebben a szomorú helyzetben: hamar megjelent a Facebookon ez a nyomtatvány a nyolcadik okkal kibővítve, amiért jogosan ki lehet menni a lakásból: Idegemre megy a feleségem!)

Nem részletezem, hogy ki milyen stratégiát vetett be az otthon ülés átvészelésére. Csak annyit, hogy szerintem nagyon hasonlóak lehetnek a magyarországi reakciók az itteniekre. Általában forróak a telefonok, sokat megy a tévé, még jobban hódítanak a netes játékok a fiatalok körében, az anyukák új recepteket próbálnak ki, aki pedig szeret olvasni, az most igazán elmélyedhet hosszú regényekben is. Sok helyen fénylik a lakás, vagy estleg egy-egy szoba új színt is kapott.

Égnek a közösségi oldalak is, amiken itt Franciaországban nagy helyet kaptak a társadalmi viták a koronavírus kapcsán. Határozottan, nagy vehemenciával, de kulturáltan folynak a véleménycserék. (Franciaországban már az általános iskolában is tanítjuk a vitakultúrát, hiszen ez a demokrácia egyik fontos eleme.) Az egyik és talán legjelentősebb vita egy lehetséges gyógyszer körül forog. Marseille-ben az egyik kórházban dolgozó virológus orvos elkezdett tesztelni minden beérkező pácienst. És aki pozitív lett, az két gyógyszert kapott: egy általában malária ellen használt gyógyszert, a hydroxychloroquine-t és egy antibiotikumot, azithromicyne-t.

Raoult professzor elkezdte kezelni pácienseit ezekkel a gyógyszerekkel a kínai tapasztalatokra alapozva és arra, hogy jól ismerjük ezt a két molekulát már ötven éve. Először 24 páciensen próbálta ki és jelezte, hogy működik. Az Orvosi Kamara óriási tiltakozását váltotta ki ezzel, mivel nem kezdte el tesztelni hónapokig a molekulák koronavírus elleni magatartását, hatásmechanizmusát. Viszont a híre hamar elterjedt Marseille környékén és tömegek áramlanak hozzá. Így a kormány hivatalosan megengedte a gyógyszer használatát 2020 március 20-án, de csak súlyos betegeknél és kórházban. Két napra rá láttam egy magyar médiában, hogy megvan a magyar gyógyszer, a hydroxychloroquine, amit Magyarországon gyártunk!

E gyógyszer körüli vitába rengetegen szálltak be: nem csak orvosok, politikusok, újságírók, hanem sok magánember is a szociális médiumokban. Ez ebben a helyzetben jogosnak tűnik, mivel emberi életek múlhatnak rajta.

A legújabb vita Emmanuel Macron köztársasági elnök április 14-i beszéde után tört ki. Kiderült ugyanis, hogy a kijárási korlátozás jórészt megszűnik, és éppen az iskolák nyitnak ki először újra. Óriási lett a felháborodás, hiszen a tanintézményekben tömegek vannak egész nap. És például az éttermek, kávézók július közepéig zárva lesznek, viszont a menza működni fog! Ezt bizony senki sem érti. A kormány és a szakszervezetek a fennmaradó három hétben fogják kidolgozni, hogy biztonságos körülmények között tudjanak a gyerekek és a tanárok iskolába menni.

Nem csoda, hogy ebben a nehéz időszakban ilyen óriási vita robbant ki, és hogy az átlagemberek jócskán részt vesznek benne, hiszen egyrészt az Internet, a szociális oldalak lehetővé teszik ezt, másrészt pedig a válsághelyzet felszínre hozza a mélyen fekvő társadalmi problémákat.

Írta: Schmidt Éva

Cannes, 2020. április 17.

Előző cikk
Következő cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://masfelmetertavolsag.blog.hu/api/trackback/id/tr3615622650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása