Másfél méter távolság

29.: Netflix & karantén

2020. május 16. - Pécs Decentrum

Előző cikk
Következő cikk

A Netflix név egyre jobban összeforr a magas minőségű saját gyártású tartalommal, produkcióik már állandó résztvevők a különböző filmes és tévés elismerések jelöltlistáin. Az online streaming szolgáltató nézőbázisa töretlenül nő, és mikor lenne alkalmasabb időpont elmerülni a különböző történetek világában, mint most, amikor a legtöbbünk számára az élet a négy fal között zajlik. A számtalan lehetőség közül két minisorozatot szeretnék ajánlani, ezek A másik út (Unorthodox) és A tettes (The Sinner). 

unorthodox-poster-750x422-1_1.jpg

Ez a csupán négy részből álló minisorozat pár héttel ezelőtti debütálása óta folyamatosan szerepel a top tízes listán. A legérdekesebb történeteket maga az élet írja, ez az állítás ebben az esetben is helytálló, hiszen az Unorthodox Deborah Feldman önéletrajzi könyvét dolgozza fel. A sorozat napjainkban játszódik, Esther életét követhetjük végig, aki egy szigorú szatmári zsidó közösség tagjaként nő fel Brooklynban. Miután a szokások szerint fiatalon férjhez megy nem bírja már elviselni a ránehezedő terheket, elhagyja szülővárosát és Németországba szökik. Ekkor veszi kezdetét az üldözés: férje utánamegy, hogy haza tudja vinni. Az út során egyre jobban felfedezi önmagát és azt a világot, ami eddig teljesen ismeretlen volt számára. A sorozatban rengeteg visszaemlékezés van, melyeken keresztül részletesebb képet kaphatunk egy ortodox zsidó közösség hétköznapjairól és szokásairól. A kívülálló számára ezek a jelentek megdöbbentőek és gyakran szívszorítóak. Ha valaki többre vágyik a sorozat nyújtotta élménynél, akkor már magyarul is olvasható a történet alapjául szolgáló könyv a pécsi Getto Katalin fordításában (Deborah Feldman: Unortodox – A másik út – Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek). 

61681c8280ebc7d44483ef94a248b21663975e57_2.jpg

A sorozat eddig három évadból áll, mindegyiknek más-más gyilkossági ügy áll a középpontjában, a közös nevező egyedül Harry Ambrose, a nyomozó személye. Az első évad brutális emberöléssel kezdődik, a főszereplő, Cora több késszúrással ontja ki egy fiatal férfi életét. Az ügy nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen adott egy gyilkosság, aminek sok szemtanúja volt és egy elkövető, aki bűnösnek vallja magát. A nyomozót viszont nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy egy teljesen hétköznapi életet élő családanya miért válik látszólag minden ok nélkül hidegvérű gyilkossá. A nyomozás megkezdődik, közben Cora múltját és jelenét is nyomon követhetjük. Ahogy a jó krimikben történi szokott egyre inkább kiderül, hogy valójában semmi sem az, aminek elsőre látszik. Leginkább a skandináv krimiknek köszönhetően egyre több az olyan történet, ami nem a gyilkosság elkövetőjét, hanem a miértjét kutatja. A sorozat is ezt a sémát követi – érdekfeszítően, s nem mellékesen a női főszerepet játszó Jessica Biel remek alakításával, ami nem keveset tesz hozzá a produkció sikeréhez.

 

Írta: Pintér Kata

Előző cikk
Következő cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://masfelmetertavolsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8515700644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása