Másfél méter távolság

49.: Over The Garden Wall, a tökéletes sorozat borongós napokra

2. évad 5. rész

2020. december 19. - Pécs Decentrum

Előző cikk
Következő cikk

„We are lonely souls with light inside our hearts”

 

A főhősök kénytelenek rájönni, hogy mindenkinek van egy sötét titka, senki sem az, akinek látszik.

35837556512_54cc99b8a8_k.jpg

Az Over The Garden Wall a Cartoon Network első animációs minisorozata. A Tome of the Unknown: Harvest Melody című díjnyertes rövidfilmen alapszik, amelynek alkotója az Adventure Time alkotójaként ismert Patrick McHale. A tíz – egyenként alig tizenegy perces – epizódnak köszönhetően két óra alatt megnézhető az egész sorozat, de rövidsége ellenére sokáig a nézővel marad a különleges hangulat és a sokféle értelmezési lehetőség miatt.

A sorozat középpontjában a testvérpár, Wirt és Greg áll, akik eltévednek egy sötét, misztikus erdőben, az Ismeretlenben, ahol a Fenevadnak nevezett lény elveszett gyerekek után kutat. Miközben próbálják megtalálni a hazafelé vezető utat, egyre többet tudunk meg róluk. Különbözőbbek nem is lehetnének: az idősebb fiú, Wirt melankolikus, bizonytalan, folyton aggodalmaskodik, míg Greg bolondos, optimista, koránál fogva naiv, és azt szeretné, ha mindenki boldog lenne. A két főszereplő segítségére van Beatrice, a beszélő madár, aki megígéri, hogy elvezeti őket Adelaide-hez, az „erdők jó asszonyához”. Útjukon végigkíséri őket a sorozat főcímdalát éneklő béka, akinek mindig más nevet szán gazdája, Greg.

A főhősök kénytelenek rájönni, hogy mindenkinek van egy sötét titka, senki sem az, akinek látszik. Meg kell tanulniuk felülkerekedni gyengeségeiken és fejlődni annak érdekében, hogy a veszélyt elkerüljék. Gregnek – bár több alkalommal is bajba sodorja magát és fivérét – bátornak és felelősségteljesnek kell lennie, hogy végül megmeneküljenek, illetve Wirtnek is ki kell végre állnia magáért. A történet végén értelmet nyer a cím, valamint fény derül arra is, hogyan jutottak az erdőbe, Greg fején miért van egy teáskanna, Wirt pedig miért visel furcsa köpenyt és sisakot.

A testvérpárok klasszikus főszereplői a meséknek, az erdő helyszínnel társítva pedig azonnal eszünkbe juttatja a jól ismert Jancsi és Juliska-történetet is, ráadásul Greg – mégha nem is kenyérmorzsával, hanem cukorkával – szintén végigszórja az utat a hazatalálás reményében. Egy sötét erdőben a néző egyenesen várja a szörnyeteg felbukkanását, így nem meglepő, hogy végül ebben a sorozatban is megjelenik.

Jogosan merülhet fel tehát a kérdés: miben rejlik az Over The Garden Wall varázsa? A válasz az egyedi atmoszféra, melynek megteremtésében fontos szerepe van a földszíneknek és a minden részben megjelenő fülbemászó zenei betéteknek. A lenyűgöző képi világ mellett se mehetünk el szó nélkül, amelyet többek között régi halloweeni képeslapok ihlettek.

Az évszakok váltakozásával komolyabb témák felé közelít a sorozat. Habár minden epizódban megjelenik az elmúlás témaköre, ahogy az őszt felváltja a tél, mindinkább a halál kerül előtérbe. Azonban a humor tökéletesen ellensúlyozza a sorozat nyomasztó alaphangulatát.

A legtöbb rajzfilmhez hasonlóan az Over The Garden Wall se csak gyerekeknek készült, minden korosztálynak mást ad, a gyerekeknek mese, ami segít közelebb hozni olyan témákat, mint a halál, a testvéri szeretet, míg az idősebbek emellett a mögöttes tartalmat is észreveszik.

 Igazi, őszi hangulatú sorozat, amelyet minden évben érdemes újranézni.

Talán az egyetlen hibája, hogy mire igazán beleéled magad, már vége is.

 

Írta: Bojtár Edina
Fotó: Jakab Viola

Előző cikk
Következő cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://masfelmetertavolsag.blog.hu/api/trackback/id/tr7916348864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása