Másfél méter távolság

68.: Nem lehet elég korán kezdeni

3. évad 2. rész: Egy társas délután

2023. május 08. - Pécs Decentrum

Előző cikk
Következő cikk

Kamaszoknak jövőkép, célok feltérképezését, játékos problémamegoldást, családi kötelékek erősítését, önismeret fejlesztését megcélzó játékok.

Benyitok a terembe, velem szemben gyönyörű kék szempár kukucskál ki az asztal alól. A legkisebb résztvevő nincs még egyéves. Szétnézek, különböző korosztálybeliek ülnek körben az aulában, sőt nemzetiségi korlátok sincsenek, több nyelven zajlik a társalgás. A játék tényleg nem ismer határokat.

Örömmel nyugtázom ezt a sokszínűséget, melyhez nagymértékben hozzájárul, hogy a kipróbálható társasjátékok változatosak, széles skálán mozognak, minden korosztályt lekötnek. Vannak kicsiknek készült, mesékre épülő, érzelmi kifejezőkészséget, empátiát, vágyak késleltetését, kitartást, éntudatosságot fejlesztő társasok. Kamaszoknak jövőkép, célok feltérképezését, játékos problémamegoldást, családi kötelékek erősítését, önismeret fejlesztését megcélzó játékok. Angolul zajlik a Kortárs Világirodalmi Kutatócsoport részvételével kifejlesztett European Destinies – Identities in Between című konfliktuskezelő, műveltségi szerepjáték, amely alatt belehelyezkedhetünk különböző irodalmi és filmes karakterek világába, megismerkedhetünk európai sebzett sorsú, traumatizált emberekkel, az ő szemszögükön keresztül figyelve, átszűrve, felvonultatva a lehetséges érvelési stratégiákat. Kipróbálhatjuk a magyar nyelvű, a Kultúra-Identitás-Történelem Interdiszciplináris Kutatócsoport által létrehozott ormánsági Rólunk szól című személyes és lokális identitást fejlesztő pedagógiai társasjátékot.


A rendezvényen három meghívott előadó is megosztja tapasztalatait az érdeklődőkkel. Harrach Ágnes műfordító, tolmács, nyelvkönyvíró, nyelvtanár az idei potsdami Spielmarktról számol be (ahol korábban a fenti, PTE-n kifejlesztett társasjátékok is megfordultak), a játék pedagógiában használatos módszereiről, a játékos nyelvtanulásról beszél. Czirják Erika meseterapeuta, fejlesztőpedagógus, író a mesealkotási módszereit ismerteti, amit gyakorlatba is átfordít, míg Dávid Veronika gitártanár, óvodapedagógus a játékos zenetanulás módszereiből hoz egy kis ízelítőt, pillanatok alatt megmozgatva és jókedvre derítve a köréje gyűlt társaságot.

Az asztaloknál játékmesterek, moderátorok segítenek a játékok szabályainak megértésében, a kérdések tisztázásában, ők látnak el tanácsokkal a játék menetét illetően.

Hogy mennyire igaz a „Többet megtudhatsz másokról egy óra játékkal, mint egy év beszélgetés alattˮ platóni mondat, amelyet az esemény plakátján olvashatunk, akkor jövök rá, amikor felállok a játékasztal mellől, és a mindaddig teljesen ismeretlen emberekkel erőltetettség nélkül, meghitt hangulatban folytatjuk a beszélgetést.

Társadalmi játék a művészettel
helye: Koltai Dénes Aula, PTE
ideje: 2023.03.31.

Írta: Rancz Edit
Fotók: Nagy Niké Anna és a szerző

Előző cikk
Következő cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://masfelmetertavolsag.blog.hu/api/trackback/id/tr3118118570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása