Másfél méter távolság

7.: Karanténban a tengerparton 

2020. április 19. - Pécs Decentrum

Előző cikk
Következő cikk

Az érettségiket egy hónappal már elhalasztották, május 4. helyett június 1-jén lesznek csak az első írásbeli vizsgák, június második és július első felében a szóbeliket is megtartják. 

Lassan 15 éve élünk az Isztriai félsziget szlovén részén egy Izola nevű, turisztikai szempontból jelentős kisvárosban. A járvány kitörése is itt ért bennünket, teljesen pontosan azon a napon, március 11-én éppen Pécsett voltunk, de gyorsan, még a határ lezárása előtt visszajöttünk.  

Megérkezésünk után, 24 órán belül rendkívül szigorú intézkedések közt találtuk magunkat. Bezárták a köz- és a felsőoktatást, minden átállt online-ra. Leállították a teljes tömegközlekedést, be kellett zárnia a piacoknak, az edzőtermeknek, a szépészeti szolgáltatást nyújtó vállalkozóknak, a patyolatoknak, az autómosóknak, az éttermeknek és cukrászdáknak, utóbbiak házhoz sem szállíthattak. Az élelmiszerboltok, a posták, a bankok,  a patikák, a benzinkutak és a drogériák kivételével mindenhol lehúzták a rolót. A köztereken és boltokban, patikákban stb. elrendelték és biztosították a maszkok és kesztyűk viselését. 

Kb. március 15-től kezdve települési karanténban vagyunk, ami azt jelenti, hogy Izolát nem hagyhatjuk el. A város végein rendőrök vannak, a területet helikopterekkel figyelik, drónokról is szó volt korábban, de ezt hosszas parlamenti vitát követően elvetették. Az egészségügy nagyon szépen felkészült a járványra: valamennyi kórház egyes részeit lezárták erre a tevékenységre, három súlyponti kórházat pedig teljesen erre állítottak rá, közben azonban a sürgős egyéb eseteket, a rehabilitációs és egyéb állapotmegtartó kórházi kezeléseket is elvégezték. A lakosságszámhoz képest nagyon sok tesztet végeznek, 1000 körülit naponta, idővel pl. minden légúti betegségben szenvedőnél megcsinálják. Összesen 11 idősotthonban találtak fertőzötteket, háromban ezek közül tömegesen betegedtek meg a lakók.  

A járványhelyzet kezelését nehezítette, hogy március 20. körül kormányváltás volt. Mind az előző bal-, mind a mostani jobboldali kormány derekasan helytállt, az átmeneti időszakban valamennyi sajtótájékoztatót közösen tartottak, a belpolitikai csatározásokat félrerakták, senki nem mutogatott senkire. A tájékoztatás egyébként is nagyon jó: a miniszterek napi rendszerességgel nyilvánulnak meg, 8–10 fő, az adott témában legkompetensebb szakpolitikusok naponta tájékoztatnak, a köztársasági elnök a kezdetektől gyakran szerepel, támogató, biztató szavakat mond.  

A karanténos életünk kezdete óta öt hét és két nap telt el, és most úgy látszik, már van fény az alagút végén. Kb. egy hete jelentették be, hogy húsvét után megkezdik a lazító intézkedések bevezetését. Szerda óta teljes egészében elindultak a szakrendelések, megkezdődött a tartalékba helyezett kórházi ágyak részleges visszarendezése, elindultak a nagyobb gyárak, az élelmiszerboltokban visszaállt a normál nyitvatartás, az éttermek szállíthatnak házhoz. Jövő hétfőtől több szakaszban, mindig a hét elején újabb enyhítések jönnek, készülünk a normál, régi életre. A települési karantént legkorábban május 4-én oldják fel, de elképzelhető, hogy csak két héttel később. Ekkorra és ebben az ütemben várható a vonat- és buszközlekedés újraindulása is. Május közepére tervezik az éttermek, szállodák és az egyéb turisztikai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások indítását. A köz- és felsőoktatás újraindítása még nem került szóba, a napi esetszámok elemzése után születik csak erről döntés. Az érettségiket egy hónappal már elhalasztották, május 4. helyett június 1-jén lesznek csak az első írásbeli vizsgák, június második és július első felében a szóbeliket is megtartják. Magam éppen ezen a területen dolgozom, és megkönnyebbülést éreztem a döntés után. 

Izola készül a nyári szezonra, remélik-reméljük, hogy legalább a belföldi turisták itt töltik majd a vakációjukat, határnyitás esetén pedig a külföldiek, többek közt a magyarok is. Úgy legyen!

Írta: Merényi Panni 

Előző cikk
Következő cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://masfelmetertavolsag.blog.hu/api/trackback/id/tr515623962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása