Másfél méter távolság

8.: Nyár, dinnye, evezés 

a Szigetmonostori Beton Szimpózium kiállítása 

2020. április 20. - Pécs Decentrum

Előző cikk
Következő cikk

Varga Tibor és Fekete Lilla rejtélyes bolygóra emlékeztető közös alkotása egy elfogyasztott születésnapi dinnye betonnal történő spontán újratöltésének eredménye.

Hatodik alkalommal rendezték meg tavaly ősszel a Beton Arcai-kiállítást a pécsi Nick Art & Design Galériában.  2019. szeptember 11. és október 13. között tekinthettük meg a tárlatot, amely a Szigetmonostori Beton Szimpózium alkotásait mutatta be. Mint a korábbi években, most is a királyegyházi Lafarge Cement Kft. szervezte és bonyolította le mind a szimpóziumot, mind a kiállítást.  

A 2019. július 15–29. közt zajló kéthetes betonművészeti alkotótelep (melynek témájául a vizet határozták meg) munkájában való részvételre - ekkor először - egy külföldi, kanadai művész, David Umemoto és egy szobrászhallgató, Fekete Lilla is meghívást kapott. Valamennyien: David Umemoto, Dobolán Judit, Fekete Lilla, Kuti László, Mindák Gergely, Szilágyi Csilla, Varga Tibor és Veres Balázs végül a művésztelepet vendégül látó településnek adományozták szobrukat. Az alkotás folyamatát a nagyközönség számára is nyitott performanszokkal és koncertekkel színesítették.

Nemcsak Szigetmonostor földrajzi elhelyezkedése indokolta a fő témát, hiszen 2019 globálisan a víz évének számított. A szervezők nem kötötték meg a művészek kezét, hanem szabadon alkothattak a témában, ami nagyon színessé tette a kiállított anyagot. A szimpózium vezetője például absztrakt módon állt a témához: mosógép csomagolásához használt hungarocellt alkalmazott, s ennek segítségével hozott létre teljesen geometrikus szobrokat. Egyéb munkáit a felhők színvilága és formája, vagy csupán a víz színe határozta meg. Fekete Lilla szobrászhallgató a víz hullámait redukálta geometrikus formákra, légies alkotásokat hozva létre. Varga Tibor nyomfosszíliaszerű medúzaalkotása olyan finom mozgást örökít meg a rideg betonban, hogy már szinte mi is vele evezünk. David Umemoto masszív betonépítményeit csaknem nyirkosnak érezzük, lépcsőin a lefolyó víz csörgedezését halljuk. Más alkotások vízcseppszerű üveglencsék használatával, vagy épp a víz hiányának megfogalmazásával kapcsolódnak a kitűzött témához. A kiállított dokumentumfotók alapján az ünnep és a humor sem hiányzott az alkotótelep munkájából: Varga Tibor és Fekete Lilla rejtélyes bolygóra emlékeztető közös alkotása egy elfogyasztott születésnapi dinnye betonnal történő spontán újratöltésének eredménye. 

Az igényesen kivitelezett beton alkotások a Nick Galéria elegáns fehér terében a kőszobrok magasságába emelkedtek. A Lafarge Kft. által biztosított jó minőségű cement és mészkőliszt nem csupán alapanyagként szolgált, de alkalmazásával az alkotók megmutatták azt is, hogy a beton sokszínű felhasználási módjával jóval túlmutat az építőipar megszokott keretein. 

A Kertészfi Ágnes üvegtervező által megnyitott tárlatuk rengeteg érdeklődőt vonzott. Ez azt jelzi: kezd eltűnni az emberekből az érzés, hogy a beton rideg, unalmas, szürke anyag. Évről évre egyre finomabb gesztusait mutatja meg ez a matéria. A kiállítások pedig arra jók, hogy erre a csodára mi is felfigyelhessünk. 

Írta: Dályay Virág 

Előző cikk
Következő cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://masfelmetertavolsag.blog.hu/api/trackback/id/tr9515626040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása